Jokiesittely

Aamuista jokimaisemaa Leijonapuistosta.

Kaunis ja kalaisa Viinikanjoki virtaa Parkanossa aivan kaupungin keskustan kupeessa. Joki saa alkunsa Kairolammesta ja laskee Parkanonjärven pohjoispäähän. Koko joen pituus on noin 4 km, joista ylimmät 3 km kuuluvat Viinikanjoen erityiskalastusalueeseen. Joen pudotuskorkeus Kairolammen luusuan ja Parkanonjärven välillä on 17 metriä, josta valtaosa syntyy joen ensimmäisten kahden kilometrin matkalla.

Joen virtaamaa säätelee Käenkosken voimala, joka sijaitsee noin kilometrin verran kalastusalueen ylärajalta ylävirtaan. Voimalan juoksutus vaihtelee vuorokaudenaikojen mukaan siten, että aamuisin vesi on yleensä alhaalla ja aamupäivän aikana se tasaisesti nousee. Illalla juoksutus jälleen vähenee. Sunnuntaisin juoksutus on vähäisempää, kuin viikon muina päivinä. Virtaamatiedot löytyvät täältä

Viinikanjoen kalastusalue koostuu kolmesta erillisestä koskijaksosta, joiden välillä on pidemmät suvanto-osuudet (koskikartta). Tarkemmat tiedot eri koskista löytyvät sivun vasemman laidan valikosta. Viinikanjoen kalastusalueella voit kalastaa virvelillä ja perhokalastusvälineillä. Kalastusalueelle myydään sekä 24:n tunnin että koko kauden kalastuslupia. Joen kalasto on varsin monipuolinen, tavoitelluimmat saaliskalat ovat kirjolohi ja taimen. Kaikki taimenet tulee PUK:n päätöksellä päästää takaisin jokeen jatkamaan sukuaan ja tarjoamaan elämyksiä myös tuleville kalastajasukupolville. 

Joen rannalla on kolme nuotiopaikkaa, sekä useita parkkipaikkoja. Näiden sijainti löytyy jokikartasta. Myös liikuntarajoitteiset kalastajat on hyvin huomioitu. Heitä varten on rakennettu kalastuslaituri Haapaslammen länsirannalle. Laiturin yhteydestä löytyy myös inva-wc. Laituri mahdollistaa vapakalastuksen 120 metrin matkalla ja viereen pääsee autolla. Myös Kairokoskeen rannalle on rakennettu heittolaituri.

Erityisesti aamut ovat Viinikanjoella loistavaa aikaa usvan vähitellen hälventyessä. Illalla puolestaan erityisesti niskat tarjoavat herkullisia pinturikohteita, saaliiksi tosin toisinaan sattuu erinomainen savukala - suuri säynävä. Myös suuria lähes 10 kg haukia sattuu toisinaan siiman päähän.

Talvikaudella Viinikanjoki on erittäin saalisvarma kohde. Kalat hakeutuvat rauhallisempiin virtakohtiin ja erityisesti talvellakin helposti kalastettava Leijonapuisto on hyvä kohde. Talvella saaliiksi sattuu usein alamittainen luonnontaimen, joten muista vapauttaa vauvat varovasti kasvamaan. Kirjoja riittää joessa kalamiehen evääksi, mikäli haluaa leivän päälle muutakin kuin ylähuulen.

Kiveen hakattua historiaa Lehtiskosken niskalla

Rannoilla kulkiessa kannattaa myös tarkkailla luontoa, merkkejä jokialueen historiasta löytyy eri puolilta jokea.

Nautinnollisia kalastuskokemuksia ja kireitä siimoja kaikille.

 

Tiedustelut joesta:
Mikko Törmä, puh. 050-3948736

spostitse toniklaine at gmail piste com (webmaster)