Haapaskoski ja Haapaslampi

Haapaskoski on vähiten kalastettua osuutta koko jokialueella, syynä tähän voi olla että sinne joutuu kävelemään Kairokosken kautta. Kalastuksellisesti Haapaskoski on lähes Kairokosken veroinen. Pudotuskorkeutta on lyhyellä 200 metrin matkalla useampi metri. Kaksi saarta jakaa kosken, joista ylempään saareen on kävelysilta.

Haapaskoskea alemman saaren luota
Näkymää niskalta alaspäin

Kosken niska-alue

Niska on leveä ja pitkältä matkalta tasasyvyinen, kalalle soveltuvia paikkoja on useita. Kalastaminen on hyvä aloittaa reilusti niskan yläpuolelta. Tyypillistä on, että loppukesällä hyönteisten parveillessa näkee pinnasta ruokailevia kaloja. Ylimääräistä kahlailua on hyvä välttää, sillä kalat pääsevät nopeasti yläpuoliseen suvantoon tai koskeen suojaan. Tämä on taimenen kutualuetta, joten kahlaamista alkukaudesta kannattaa välttää.

Haapaskosken niskaa

Koskialue

Haapaskoski on hyvin kivinen ja kuten Kairokoskessakin, se vaatii tarkkaa kalastamista. Syviä pooleja on koko matkalla, tässä muutamia:

  • Ylemmän saaren reunapooli; ylemmän saaren kovemman virran puoleisella puolella on koko saaren mittainen syvä pooli, tämä kannattaa kalastaa tarkasti. Siinä viihtyy erityisesti taimen.
  • Alemman saaren alapuolinen monttu; alemman saaren ala-osassa missä virrat yhtyvät on syvempi pooli, tähän nousee kirjolohi erityisesti lämpimän veden aikaan.
  • Kosken loppuliuku; kosken loppuliuku on myös kalastamisen arvoinen, vaikeutena ovat isot hauet, jotka asustavat alapuolisessa Haapaslammessa.

 

  • Täältä saat lähes aina pienellä varovaisuudella saaliiksi ainakin pienen taimenen, joten vapauta varovasti!
Ylemmän saaren reunapooli
Alemman saaren alapuolinen monttu
Haapaskosken loppuliuku

Haapaslampi

Haapaskosken alapuolella olevan lammen rannalla on heittolaiturit, täältä tavoittaa parhaiten kirjolohta sekä haukia. Kirjolohet viihtyvät erityisesti, varsinkin istutusten jälkeen, heittolaiturien ja vastapuolisen niemen välisessä kapeikossa.

Haapaslampea heittolaiturilta vastakkaiseen niemeen kuvattuna

Haapaskosken ja Lehtiskosken välinen suvanto

Tämä on pisin suvanto-osuus kalastusalueella. Kylmän veden aikaan täältä voi tavoittaa niin taimenta kuin kirjolohta, mutta veden lämmetessä pääasiallinen saalis on hauki.

 

Talvella pieni kävely kannattaa ja erityisesti Haapaslammesta lähtevä mutka yllättää usein kirjolohella tai taimenella.